HamKam feiret 50 årsjubileet med sin beste serieplassering noen sinne. De meldte seg på i toppkampen i 2. divisjon og tok til slutt en fin 3. plass. Det ble bare en forsmak for året etter gikk man hen og vant hele serien. Hamar og HamKam hadde spilt seg inn på fotballkartet for alvor og skulle spille 1. divisjon! Som om det ikke var nok fikk man et nytt cupeventyr som virkelig var verd navnet. For tredje gang kom man til 4. runde og denne gang ble det seier! Sarpsborg ble feid av banen med 3-0 og premien var hjemmekamp mot Viking i kvartfinalen. Et dramatisk oppgjør hvor “Kamma” kjempet seg til en 1-0-gevinst og skaffet muligheten til å kjempe om en plass i selveste cupfinalen. Strømsgodset ble holdt til 0-0 på Marienlyst og dermed omkamp på Briskeby. Der vant imidlertid de mørkeblå 2-1 og slo senere Fredrikstad i finalen.

Ekspertene levnet HamKam små sjanser i 1. divisjon og det var bred enighet om at de ville ta rake veien tilbake til 2. divisjon. I stedet leverte de en av de riktig store sensasjonene i toppfotballens historie. I den nest siste serierunden ble Sarpsborg slått 2-0 på Briskeby og HamKam gikk til topps på tabellen! Med seier over Rosenborg i siste rundet ville laget rett og slett bli seriemester! Det var en mulighet også trønderne hadde og med litt mer erfaring i slike situasjoner tok de da også seieren med 3-0. 3. plassen var likevel en triumf for klubben.

HamKam beviste at de ikke var noe blaff. 3. plassen ble fulgt opp med en 6. plass og ny semifinale i cupen. Igjen var det Rosenborg som skulle komme i veien da de vant 5-0 på Lerkendal. HamKam-gutta hadde bevist at de hørte hjemme i det fineste selskapet og stadig flere fikk prøve seg på representasjonslag. 17 år gamle Tom Jacobsen ble tatt ut på seniorlandslaget denne høsten.

Selv om det skulle vise seg vanskelig å gjenta prestasjonene fra den første sesongen blant de beste bet klubben seg fast blant de beste og var å regne med hver sesong. Nærmest kom man i 1973 da det ble fjerdeplass og atter en semifinale i cupen. Det var derfor en overraskelse da laget endte som nummer 10 og rykket ned året etter. Oppholdet i 2. divisjon blir imidlertid kortvarig og under Finn Salvesens ledelse gikk man på nytt løs på 1. divisjon. Denne gangen varte det i to sesonger før et nytt nedrykk fulgte.