Reiser opp og ned i seriesystemet har HamKam opplevd nok av, kanskje spesielt i denne perioden. Tøff satsing i 1978 ga dårlig uttelling innledningsvis, men da trener Tom G. Lilledal sluttet etter vårsesongen og ble erstattet av Finn Thorsen og Tom Jacobsen snudde det. Etter en dramatisk kvalifisering hvor Bjørn Vidar Fossum utliknet på straffe mot Fredrikstad i sluttminuttene var et nytt opprykk sikret. Oppholdet blant de beste ble imidlertid avsluttet etter en sesong.

Under briten Ian Crawfords ledelse kommer “Kamma” tilbake på første forsøk og denne gangen ser laget mer stabilt ut. Det blir en trygg 6. plass og en kvartfinale i cupen, mens det i 1982 ble 5. plass og grunnlag for god tro på framtida. I 1983 ble det imidlertid nytt nedrykk og farvel til Crawford som måtte gå tidlig på sesongen.

I 1984 får Briskeby ny hovedtribune med overbygg og behagelige seter i grønt og hvitt. Den fikk oppleve kvalifiseringskamper i sin første sesong, men ikke opprykk. Det fikk man vente med til høsten etter da 2. divisjonsavdelingen ble vunnet. Stopperklippe og landslagsmann Terje Kojedal takker samtidig for seg for å spille proff-fotball i franske Mulhouse. Igjen ble det to sesonger blant de beste med en optimistisk 5. plass i 1986 og nedrykk etter kvalifisering i 1987. Tross dårlig serieform tar laget seg til sin femte semifinale i cupen. Her blir Brann for sterke og vinner 1-0 hjemme i Bergen.