1918-1927: STARTEN – GUTTEKLUBBEN FREIDIG

Freidig fotballag. Foran v: Henrik Mikkelsen, Karl Johansen, Leif Edvartsen. I midten fra v: Henrik Gustavsen, Erling Evensen, Alf Mostue. Bak: Olaf Kristiansen, Paul Antonsen, Roar Gustavsen, Sigurd Johansen, Oddvar Antonsen (Jim Malman), Einar Tronstad, Freidig var ikke tilsluttet NFF, spilte bare privatkamper. Foto: Ukjent / Domkirkeodden

Det var lørdag ettermiddag på Utstillingsplassen. En gjeng fotballfrelste Korbygutter oppholdt seg som vanlig på nederste tribune og kjedet nesten livet av seg. Det var gått hele 6 dager siden noen av dem hadde hatt et spark på en ordentlig fotball – som selvbestaltede ballgutter på Utstillingsplassen. Da hadde Hamar Fotboldlag spilt kamp mot internerte engelske soldater fra Jørstadmoen og vunnet 4-3. Og det var et uendelig langt døgn til neste mulighet: Cupkampen mellom Hamar Fotboldlag og Kristianiakameratene, en kamp som for øvrig Hamar vant 5-1.

Det var der og da at eldstemann i gjengen, 16-åringen Asbjørn Steinaa kom med de forløsende ord: «Vi spleiser på en ball og stifter eget lag». Ideen fenget og i løpet av et kvarter var Freidig en realitet med fullt styre, lover og alt til virksomheten henhørende. Fotballen ble innkjøpt etter planen og kostet den nette sum av 18 kroner, et betydelig beløp for medlemmene den gangen. Og Asbjørn Steinaa ble klubbens første formann.

Det var vanskelig for Freidig å få kamper da de ikke hadde noen bane. De lag det ble spilt mot i den første tiden var Solvang, Hjellum, Ottestad, Ådalsbruk og Tangen. Fram, Brumunddal ble også gjestet og det ble en og annen langtur til Trysil og Hof. Det ble sendt søknad om opptak i fotballkretsen i 1926, men denne ble avslått. En ny søknad i 1927 ble imidlertid godkjent men navnet måtte endres da det allerede eksisterte et Freidig-lag i kretsen: Sportsklubben Freidig på Nes (senere slått sammen med Helgøya Idrettsforening og Nes Idrettslag. Men fra 3.desember 1927 var Briskebyen Fotball-lag med i det offisielle Fotball-Norge.