UTENLANDSKE LAG
Av Per Gustavsen

Brasilianske Canto de Rio vant i juli 1961 12-3 mot HamKam. En enda ung Knut Eriksen scoret alle tre målene for hjemmelaget. Dette var hovedattraksjonen i «gressbaneuka» dette året, og prosjektet så stort at den gang formann Oddvar Hansen innkalte til medlemsmøte for å sikre oppslutning om satsningen.

Det var ikke første gangen og ble heller ikke siste gangen utenlandske lag gjestet HamKam og Briskeby. Samarbeidet med tjekkisk fotball etter krigen og helt opp til slutten av 60-tallet brakte kjente klubber som Kladno (flere ganger og første gang i 1946), Banik Ostrava og Jednota Trencin til Hamar, og det brakte HamKams framgangsrike lag på 60/70-tallet til Tsjekkoslovakia på treningsleir.

Etter at engelske lag kom på tv-skjermen i tippekampene, startet også en liten invasjon av engelske lag som henla sesongforberedelsene til Norge. HamKam fikk over en lang periode på 70- og 80-tallet tilbud om å spille treningskamper mot topplag fra England.

For Pål Jacobsen ble HamKams 3-0 mot Tottenham en dag med to scoringer og spill som senere førte til tilbud fra utlandet. Kampen gikk i mai 1978 og markerte samtidig klubbens 60 års jubileum. Tottenham rykket opp igjen til toppnivået i England denne våren, og likte særdeles dårlig å bli slått av et da 2.divisjonslag i Norge. Så forsmedelig var dette at de ønsket seg returkamp i London. At kampen også ble støtet til en rimelig eksklusiv tur til De forente Arabiske Emirater og Qatar vinteren etter sier noe om hvor imponerende HamKam var denne dagen. HamKam reiste til Østen i stedet for Leeds United.

Året før henla like godt Manchester United sin treningsleir til Hamar, og klubben var vertskap for stjernene fra England, som like godt kom med hele ledelsen og Sir Matt Busby i spissen. I motsetning til flere andre engelske klubber som besøkte Hamar, framstod Manchester United som en klubb med respekt for sitt vertskap, det være seg styret, ledere og spillerne. Faktisk fikk HamKam julehilsen fra Old Trafford i mange år etter dette besøket. At HamKam tapte 0-4 en augustkveld la ingen demper på banketten etterpå etter at nærmere 7.000 hadde inntatt Briskeby en mandagskveld. Det hører med til historien at HamKam dagen før hadde spilt seriekamp mot Bodø/Glimt for enda flere, over 7.000 tilskuere.

Samme året som Tottenham gjestet Briskeby kom også byrival Manchester City til Hamar. HamKam bunnet omtrent 2.divisjonstabellen etter et forsmedelig 1-6 tap en augustsøndag i Oslo mot Frigg. Mandags formiddagen brukte klubbens styre tiden til å kvitte seg med trener Tom Lilledal, for så å se laget tape 0-7 mot nettopp City på kvelden. 13 baklengs på ett døgn. At resten av sesongen ble ei seiersrekke som resulterte i den berømmelige kvalifiseringskampen mot Fredrikstad og en sagnomsust straffe fra Bjørn Vidar Fossum er en del av historien.

Dagens eksponering av fotball på TV, sviktende lønnsomhet og publikumsinteresse, samt tette terminlister gjør at disse kampene ikke lenger er en attraksjon. Det er nå mange år siden utenlandske lag har gjestet Briskeby.

Men på Hamar har vi også sett Birmingham, FC København, Watford, Middlesbrough, IFK Gøteborg, PC Porto og flere med disse. I en tid da det å få datidens stjerner på nærmere hold var viktig, var tiden med utenlandske lag en viktig inspirasjon for både klubb og publikum.