HAM-KAM, HAMARKAMERATENES, HÅNDBALLGRUPPE. KRETSMESTRE 1947, DAMELAG. FORAN FRA VENSTRE: NORA SIGSTAD, ANNA JACOBSEN, INGER STENSRUD. BAK F. V. KAREN WINQIUST, RUTH OLSEN, GERD TANGEN, LILLIAN GRØNSTAD, ASTA GULBRANDSEN, MARGRETHE FINSTAD, ELSE BROVOLD.

1.april 1946 gikk Briskeby Fotballag og Hamar AIL sammen og dannet Hamarkameratene. Samtidig ble 8 nye grupper dannet hvorav håndballgruppa var en av disse. Denne ble umiddelbart en sportslig suksess. Damelaget ble allerede i 1947 kretsmestre i A-klassen. Lagets store spiller Ruth (Vesla) Hall spilte i 1948 på prøvelandslaget og fikk sin debut på landslaget i 1951. Damelaget fortsatte å plukke kretsmesterskap hvert år utover på 50-tallet og nådde semifinalen i NM-cupen i 1949 og kvartfinalen i 1951.

HÅNDBALLKAMP VELDRE – HAM-KAM. ODD SCHJERPEN I LYS TRØYE (HAM-KAM). (HS 16. MAI 1960). HÅNDBALL. STED:VELDRE, VELDROM. KOMMUNE: RINGSAKER. DATO:15. 05. 1960

På slutten av 60-tallet blomstret rekrutteringen på pike- og juniorsiden. Etter at juniorlaget tapte for Kjelsås i cupfinalen i 1967, kom de sterkt tilbake og sikret seg NM-tittelen i 1969 og 1970! Flere av spillerne spilte på juniorlandslaget og deltok også på treningssamlinger med A-landslaget. Og i 1972 hadde laget med alle disse lovende spillerne rykket opp i 1.divisjon. Men det ble nedrykk igjen samme år etter kun en seier. Noen gyldne årganger ble dessverre etter hvert spredt over hele landet grunnet utdannelse og arbeid, og dermed var man over toppen. Herrelaget hadde mere vekslende sportslige resultater men hadde noen opptredener i 2.divisjon på slutten av 70-tallet.

Gruppa har opp gjennom tiden hatt flere meget dyktige dommere. Den første og største var Øivind Bolstad. Eter å ha tatt forbundsdommergraden var han snart klar for store internasjonale oppgaver. Han ble etter hvert regnet for å være verdens aller beste dommer sammen med makker Terje Anthonsen. I perioden 1978 – 1987 dømte de både VM-finale og OL-finale. I 1987 la han opp da han ble valgt inn i dommerkomiteen i det internasjonale håndballforbundet. Øivind var dessuten en meget dyktig trener som fikk frem klubbens juniormestre og senere trente han KSH-73 i toppserien på 80-tallet.
Arve Ingvaldsen ble også forbundsdommer i 1965 og senere var det Ole Strand som markerte klubben på dommersiden. I 1995 ble han kåret til Årets dommer i Norge.

Etter at klubben startet drøftelser med Storhamar om sammenslutning med bakgrunn i ønske om en sportslig satsing ble det en turbulent tid der styret i 1996 trakk seg og et arbeidsutvalg måtte tre inn. Men spilleraktiviteten i gruppa forsvant og det var kun noen få dommere som representerte gruppa. Og på gruppas årsmøte 13.mars i 2006 ble det vedtatt å legge ned gruppa samme sesong som den fylte 60 år.